Una subcultura urbana d'origen japonès que barreja l'estil rococó amb vestits de l'època victoriana

Les “lolites”, l'aristocràcia del segle XXI

Cada vegada, és més normal veure pel carrer gent (sobretot noies, però també nois) vestida com si estiguessin rodant una pel·lícula del segle XIX. Para-sols d'època, cotilles, vestits de puntes, còfies i tot de complements recarregats. Es tracta d'una tribu urbana que es coneix com a “lolita”, d'origen japonès, i que cerca una estètica que barreja els principals corrents juvenils asiàtics amb l'estil de l'aristocràcia occidental. Però com sempre passa en aquests casos, no hem volgut caure en els tòpics més usats i hem anat a parlar directament amb algunes de les protagonistes. Des de Madrid, l'Alicia i la Mercedes (Merkades) ens expliquen què vol dir ser lolita i, a Barcelona, la Laia (Kyra) ens relata com va començar a interessar-se per aquest món.

Dolls Stories

L'Alicia i la Merkades tenen un blog (http://dolls-stories.blogspot.com) on comparteixen la seva visió d'aquest univers tan particular. Quan els hi pregunto a quin subgrup – n'hi ha moltíssims – pertanyen, les dues contesten el mateix: “no ens volem encasellar”. L'Alicia ho té claríssim, creu que el fet de pertànyer a aquesta tribu urbana no et fa canviar tant. Cada membre és diferent i els gustos personals fan que l'estil s'adapti a la forma de ser de la persona. No és gens rígid, ens diuen.

La Merkades és una apassionada de la història i, com moltes, li interessen els valors clàssics que es desprenen de la seva estètica: el gust per un art carregat, la curiositat pel passat, elements de la infantessa, una educació que posa èmfasi en els modals... Molts han cregut que el concepte ve de la novel·la homònima de Vladimir Nabokov. Ens asseguren que res més allunyat de la realitat. Fa referència al “lolicon”, que és el símbol de la dona que té trets característics d'una nena.

Parlem de música, ara. L'Alicia diu que escolta de tot, des d'òpera fins a cant gregorià o harcore (riu). Però reconeixen que les dues van començar a sentir-se atretes pel “Lolita” fa uns vuit anys en escoltar el grup japonès Malice Mizer. N'hi ha d'altres, com Moi Dix Mois (el nou projecte de Maná, l'exlíder del Malice Mizer), la cantant Kana, que fa de model per a diverses publicacions, o Mitsukazu Mihara, que va dibuixar les primeres vuit portades de Gothic & Lolita Bible. Una Bíblia fins i tot? - els hi pregunto. També riuen... Es tracta simplement de la revista de referència on es parla de les últimes tendències, les noves marques de roba, i on es poden trobar consells de maquillatge i pentinats. Res de religió.

KyraYume

KyraYume. Aquest és el nom que utilitza la Laia, de Barcelona (podeu veure les seves fotos a: http://www.flickr.com/photos/kyrayume). Com la majoria, sempre s'ha sentit fascinada per la cultura nipona, des que de petita veia anime a la tele, passant per consumir manga, fins ara que estudia japonès. Ella no fa tant temps que es considera lolita, però ja ha fet “una escapada” al Japó durant aquest 2009, i ha pogut gaudir de primera mà de l'espectacle de colors i modes que inunden els seus carrers. Diuen que al barri de Harajuku (sobretot, al seu famós pont) s'hi poden veure centenars de lolites, totes diferents, i amb vestits espectaculars. És el paradís per als amants d'aquesta forma d'entendre l'estil i la moda.

Però ser lolita, ens diu la Laia, no és només una moda. Molts dies no pots vestir així, però no deixes de sentir-te com una lolita. “Ho portes al cor”, ens assegura. Es tracta d'una manera d'entendre l'elegància, la feminitat, l'educació, la innocència, la bellesa... A més, ens aclareix, no és res nou, el que passa és que fins ara no havia arribat amb tanta força a Europa. Si veiem vídeos de grups de música japonesos dels 70, ja podem observar una estètica molt similar a l'actual. Però és que vestir així cada dia no només és difícil (porta molt de temps), sinó que deu ser molt car. Tant l'Alicia com la Merkades i la Laia ho reconeixen, però també hi ha molta roba i complements que et pots fer tu mateix. Li demanem ajuda a la Laia i ens diu que pel barri gòtic de Barcelona és fàcil trobar botigues de segona mà amb moltes peces aprofitables. Però les seves botigues preferides són la Soul (una al carrer Tallers i una altra al carrer Canuda) i l'Akiba (a Villaroel), també a la Ciutat Comtal.

Per acabar, els hi pregunto algun tòpic que vulguin desmuntar sobre les lolites.

(Merkades) - No som tontes, ni anem disfressades.
(Alícia) - Cada lolita és diferent, i no fa que canviïs, en absolut
(Laia) - No mosseguem (riu).

_____________________________

Cada lolita és diferent, com ens diu l'Alicia, però hi ha molts grups fàcilment reconeixibles. Aquests són els tres més importants:

GOSURORI (Gothic Lolita):

Possiblement, l'estil més comú entre les lolites. Solen combinar el blanc i el negre, però també utilitzen els blaus marins i els morats. Incorporen símbols com creus i canelobres, i escolten, sobretot, música visual kei o gòtica. Algunes porten pintats els ulls i els llavis de negre i els hi agrada l'aspecte pàl·lid, tot i que el maquillatge no és gaire més lleuger que les gòtiques més tradicionals.

AMALOLI (Sweet Lolita):

El segon estil lolita més comú. Té tots els elements semblants al Gothic Lolita però amb colors més clars (com el rosa clar o el blau cel) i els vestits poden arribar a ser més pomposos. Està molt influenciat pels estils rococó i els manga shojo, i fan servir molts temes infantils en el seu disseny. El maquillatge és molt més natural i els accessoris solen estar decorats amb cireres, pastissos, cors, llistons i monyos. Les bosses de mà tenen normalment la forma d'animals de peluix o cors.

KODONA (Lolita masculí)

Aquest estil és considerat la versió masculina del lolita, però no és exclusivament per a nois. Està influenciat per la roba que els nens feien servir en el període victorià i inclou pantalons curts, camises, mitjons fins al genoll, barrets de copa i corbates.

_____________________________


Si vols saber més sobre les lolites, pots consultar els següents webs:

Lolita in the Sky
http://lolitainthesky.foroactivo.com
Fòrum de parla hispana.

The EGL Community
http://community.livejournal.com/egl
Fòrum de parla anglesa.

Lolita in Wonderland
http://lolitainwonderland.blogspot.com
Un dels millors blogs espanyols sobre la comunitat.

Dolls Stories
http://dolls-stories.blogspot.com
El blog de L'Alicia i la Merkades.

 

Text: Albert Lladó (Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. )